5 recept på snabb efterrätt med mango

Med mango till efterrätt får du en söt och syrlig avslut på middagen. Här kommer fem recept på snabb efterrätt med mango! Dessa recept passar utmärkt som efterrätt till påsk och andra festliga tillfällen. Mango är en ljuvlig frukt som inte bara är god att äta som den är, utan också passar utmärkt i efterrätter. Detta på grund av dess söta och syrliga smak.

Mango är fullpackad med antioxidanter, vitaminer och mineraler och tillför en naturlig sötma till efterrätterna. De fem snabba och enkla efterrättsrecepten med mango som vi har här, kräver få ingredienser och tar minimalt med tid. Det gör dem till perfekta alternativ när du vill bjuda på något sött men inte vill spendera för mycket tid i köket.

1. Mango- och kokosglass

Bjud på en härlig mango- och kokosglass

OBS: Mango- och kokosglass går mycket snabbt att göra men kräver tid i frys. Förbered gärna dagen innan och låt stå över natten.

  • 2 mogna mango, skalade och skurna i bitar
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • Saft från en halv lime

Lägg mangobitarna i en matberedare eller mixer och mixa till en slät puré.

Tillsätt kokosmjölk, strösocker, vaniljextrakt och limejuice till mangopurén och mixa tills allt är väl blandat.

Häll blandningen i en glassmaskin och följ tillverkarens anvisningar för att göra glass. Om du inte har en glassmaskin kan du hälla blandningen i en plastbehållare och frysa den i minst 4 timmar eller över natten.

Ta ut glassen från glassmaskinen eller frysen och låt den stå i rumstemperatur i några minuter för att mjukna lite innan servering.

Servera glassen med färsk mango eller andra frukter och bär om du vill. Garnera med lite kokosflingor om du vill ha extra crunch.

2. Mangosmoothie med vaniljyoghurt

  • 2 mogna mango, skalade och skurna i bitar
  • 1 dl vaniljyoghurt
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk honung
  • Isbitar

Lägg mangobitarna, vaniljyoghurt, mjölk och honung i en mixer och mixa till en slät och krämig smoothie.

Tillsätt isbitar i mixern och mixa igen tills smoothien blir kall och fräsch.

Häll upp smoothien i glas och servera direkt.

Garnera gärna med lite färsk frukt eller bär om du vill.

3. Mango Chia Pudding

OBS: Mango Chia Pudding går mycket snabbt att göra men kräver tid i kylskåp. Förbered gärna dagen innan och låt stå över natten. Chiafrön sägs dessutom vara ett riktigt superfrö med innehåll som är bra för bland annat skelett, hår och njurar. Har du provat?

  • 1/2 kopp chiafrön (ca 85 gram)
  • 2 koppar mandelmjölk (ca 5 dl)
  • 1/2 kopp hackad mango (ca 75 gram)
  • 1/2 tsk vaniljextrakt
  • 1 msk honung (valfritt)

Blanda chiafrön, mandelmjölk, vaniljextrakt och honung (om du vill ha det sötare) i en skål.

Rör om tills det är helt blandat.

Tillsätt mangobitarna och rör om igen.

Häll smeten i serveringsskålar eller glas och ställ i kylskåpet i minst 4 timmar, eller tills chiafröna har absorberat vätskan och smeten har tjocknat.

Servera kallt.

4. Snabb efterrätt med mangofruktsallad

  • Frysta eller färska mangobitar (ca 300 gram)
  • Färska jordgubbar (ca 75 gram)
  • Färsk ananas (ca 75 gram)
  • Saften av 1 lime
  • 1 msk honung (valfritt)

Tillsätt de frysta mangobitarna i en stor skål och låt dem tina något (ungefär 5-10 minuter).

Lägg till de färska jordgubbarna och den färska ananasen.

Häll över limesaften och honungen (om du vill ha det sötare), och blanda väl.

Servera omedelbart som en frisk och söt efterrätt!

5. Mangosorbet

OBS: Denna mangosorbet går mycket snabbt att göra men kräver tid i frys. Förbered gärna dagen innan och låt stå över natten.

  • 2 mogna mango
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk färsk limejuice

Skala och hacka mangon och lägg dem i en matberedare eller mixer.

Tillsätt socker, vatten och limejuice och mixa tills det är slätt.

Häll blandningen i en ismaskin och följ tillverkarens instruktioner tills sorbeten har en slät och krämig konsistens.

Servera sorbeten direkt eller förvara den i en tättslutande behållare i frysen tills du är redo att servera den.

Servera gärna med färsk frukt och myntablad som dekoration

Är du i stället sugen på ett snabbt recept på efterrätt med choklad kanske det smakar med detta recept på chokladmousse? Det passar också mycket bra till festliga tillfällen. Och du, det är ok att festa till det på en vardag också!

Hur du skalar en mango på bästa sätt

I den här korta videon får du lära dig en smart och enkel metod för att skala en mango på ett säkert sätt utan att slösa för mycket av frukten. Följ med och se hur du enkelt kan skala och skära upp en mango för att använda i dina favoritrecept. Se videon här:

Lämna en kommentar