Laga en smakrik thairätt med köttfärs på under 30 minuter

En snabb middag med köttfärs gör du med detta recept på en thailändsk inspirerade köttfärsrätt. Thailändsk mat är känd för sin balans mellan syrliga, söta, salta och heta smaker. Denna rätt har sitt ursprung från en populär och klassisk maträtt från Thailand och är full av smaker och näringsämnen. Enkelheten i att laga denna rätt gör den till en perfekt måltid för en snabb och hälsosam vardagsmiddag.

Snabb middag med köttfärs: syrligt och hett från Thailand

Ingredienser:

 • 500g köttfärs
 • 2 msk olivolja
 • 2 msk röd currypasta
 • 2 msk fisksås
 • 2 msk limejuice
 • 1 msk honung
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 rödlök, fint skivad
 • 1 röd chili, finhackad
 • 1 kruka färsk koriander, hackad
 • 1 kruka mynta, hackad
 • 1 salladshuvud, grovt skuren
 • 1 gurka, skalad och tärnad
 • 1 morot, skalad och tärnad
 • 1/2 rödkålshuvud, fint skuren

Så här gör du:

 1. Stek köttfärsen i en stekpanna med olivolja tills den är genomstekt.
 2. Tillsätt röd currypasta, fisksås, limejuice, honung, vitlök och rödlök till köttfärsen. Rör om ordentligt och stek på medelvärme i 2-3 minuter tills smakerna har blandats och köttfärsen är täckt av såsen.
 3. Ta bort från värmen och tillsätt den finhackade chilin, koriandern och myntan. Rör om tills allt är väl blandat.
 4. Lägg salladsbladen i botten av en skål eller tallrik. Toppa med gurka, morot och rödkål.
 5. Fördela sedan köttfärsblandningen över grönsakerna.
 6. Garnera med extra färsk koriander och servera genast.

Fler snabba recept med köttfärs hittar du här.

Tips på variationer till din snabba middag med köttfärs

Upptäck en ny favoriträtt med denna enkla och smakrika thailändsk inspirerade köttfärsröra. Med dess kombination av krispiga grönsaker, proteinrika köttfärs och smakrika kryddor är denna sallad en hälsosam och lättlagad middagsrätt som passar perfekt till vardags. Nedan följer tips på hur du kan variera och anpassa den efter din egen smak. Upptäck också hur denna rätt kan vara en mångsidig måltid som passar till många olika tillfällen.

Gör rätten mer autentisk med thailändska ingredienser

Om du vill uppleva smakerna från Thailand på riktigt kan du prova att använda thailändska ingredienser som citrongräs eller galangal. Dessa ingredienser kan oftast hittas i en asiatisk livsmedelsbutik eller online.

Anpassa rätten efter din egen smak

Det är enkelt att anpassa denna rätt efter din egen smak och preferenser. Prova att experimentera med olika grönsaker och kryddor för att skapa nya varianter av thaiköttfärssallad. Testa att lägga till rostad majs, böngroddar eller vattenkastanjer för extra krispighet. För en mer fyllig smak kan du prova att blanda i kokosmjölk i köttfärssåsen eller använda tamarindpasta istället för limejuice.

Snabb middag utan köttfärs

Om du vill göra denna rätt vegetarisk kan du enkelt byta ut köttfärsen mot sojafärs. Sojafärs är en utmärkt vegetarisk ersättning för köttfärs eftersom den har en liknande konsistens och proteinhalt. För att använda sojafärs, blötlägg den först i varmt vatten eller grönsaksbuljong i cirka 10-15 minuter tills den mjuknar.

Fortsätt sedan att tillaga sojafärsen på samma sätt som du skulle ha tillagat köttfärsen. Du kan också prova att tillsätta extra grönsaker som krispiga morötter eller paprika för att öka näringsvärdet i rätten.

En mångsidig måltid

Denna rätt är inte bara enkel att laga, smakrik och hälsosam, den är också en mångsidig måltid. Salladen fungerar lika bra som en snabb lunch som den gör som en lätt middag. Denna rätt är också en utmärkt idé till en picknick eller som en del av en buffé. Oavsett hur du väljer att servera den så är denna sallad en perfekt balans mellan hälsa, smak och bekvämlighet.

Lämna en kommentar