Snart grillpremiär: Tips på rätter som går snabbt att grilla

Sommaren är snart här och vad kan vara bättre än att avnjuta en härlig grillmiddag tillsammans med familj och vänner? Att grilla är ett perfekt sätt att umgås samtidigt som man kan njuta av den goda maten och den härliga utomhusmiljön. Men det kan också vara stressigt att få allt klart i tid, speciellt om man vill laga en mängd olika rätter. Därför har vi samlat några snabba och enkla grillrecept som du kan laga till på nolltid, så att du kan koppla av och njuta av din grillpremiär.

Vad går snabbt att grilla?

Skippa spareribs och rostbiffen om det är en rätt som går snabbt att tillaga på grillen som du söker. Satsa i stället på säkra kort som hamburgare, goda korvar och lägg till tillbehör som inte heller tar så lång tid att grilla eller tillaga. Se exemplen nedan.

Hamburgare – en klassisk favorit

En given favorit när det kommer till grillning är hamburgaren.

Hamburgare är en given favorit när det kommer till grillning. Det finns en anledning till att de är så populära, de är lättlagade och smakar fantastiskt. För en snabb och enkel lösning kan du använda färdiga burgare från din lokala mataffär eller snabbköp. Stek dem på hög värme i ca 3-4 minuter per sida för att få en fin grillyta. För extra smak, lägg till ost, bacon, tomat, sallad och pickles. Servera med krispiga pommes frites och en god sås.

Kycklingfiléer – lättlagade och saftiga

Kycklingfiléer är en annan favorit som går snabbt att laga på grillen. För att få den saftigaste kycklingen, marinera filéerna i en blandning av olivolja, vitlök, citronsaft och örter i minst 30 minuter innan grillning. Grillfiléerna på hög värme i ca 5-6 minuter per sida tills de är genomstekta. Servera med en fräsch sallad och bröd. Den här Snabba kycklingpannan görs med fördel på en grillplåt direkt på grillen.

Grillade korvar – enkla och lätta att tillaga

Grillade korvar är en av de mest lättlagade grillrätterna. Välj din favoritkorv och stek på hög värme i ca 5 minuter. Servera med bröd och dina favorittoppings, såsom ketchup, senap, lök och jalapeños. För en extra twist, prova att grilla korven tillsammans med paprika och lök.

Sötpotatis – en hälsosam och god sidorätt

Sötpotatis är en fantastisk sidorätt som är hälsosam och enkel att tillaga på grillen. Skär sötpotatisen i tjocka skivor, pensla med olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla i ca 3-4 minuter per sida tills de är mjuka och fått fin färg. Servera med en kall yoghurtsås eller en het chilisås för extra smak.

Grillad fisk – en hälsosam och lättlagad huvudrätt

Fiskfiléer, såsom lax och torsk, är hälsosamma och lätta att tillaga på grillen. För en snabb och enkel lösning, marinera fisken i citronsaft, olivolja och örter i ca 30 minuter innan grillning. Grillfiléerna på hög värme i ca 3-4 minuter per sida tills de är genomstekta. Servera med en fräsch sallad och rostad potatis för en komplett måltid.

Grillade grönsaker – ett vegetariskt alternativ

Grönsaker passar bra och går snabbt att grilla.

Grillade grönsaker är ett fantastiskt vegetariskt alternativ som är enkla att tillaga. De fungerar också bra som tillbehör till annan proteinkälla. Skär grönsakerna i stora bitar, pensla med olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla grönsakerna på hög värme i ca 5-7 minuter tills de är mjuka och fått fin färg. Servera med en kall yoghurtsås eller en het chilisås för extra smak.

Vilka snabba tillbehör fungerar bra till grillat?

För att göra din grillpremiär ännu mer speciell, kan du lägga till några tillbehör som passar perfekt till dina grillrätter. Det finns en mängd urval med färdiga tillbehör till grillar som du hittar redan tillagade och klara i din butik. Här kommer några av mina favorittips på snabba tillbehör:

Potatissallad

En klassisk potatissallad är ett populärt tillbehör till grillat kött eller fisk. Du kan hitta färdiga potatissallader i de flesta livsmedelsbutiker eller så kan du göra din egen hemgjorda potatissallad i förväg och ha den redo att servera.

Coleslaw

Coleslaw, eller vitkålssallad, är en krispig och krämig sallad som passar perfekt som tillbehör till grillat. Du kan hitta färdig coleslaw i butiken eller göra din egen med färdigköpt coleslaw-sås och strimlad vitkål.

Majskolvar

Med smör och salt, vissa äter den med grillkrydda, blir majskolven en hit.

Grillad majs är ett annat populärt tillbehör till grillat. Du kan köpa färdiga förkokta majs i butiken eller grilla dem direkt på grillen. Pensla majsarna med smör och krydda med salt och peppar innan du grillar dem för att få en god smak och fin färg.

Såser, marinader och dressingar

För att enkelt och snabbt förhöja smaken på ditt grillade kött eller fisk kan du använda färdiga såser, marinader och dressingar. Det finns ett brett utbud av såser och marinader i butiken som du kan använda som tillbehör eller för att marinera dina råvaror i förväg. Det kan vara BBQ-sås, vitlökssås, ranchdressing, eller andra favoritsåser och dressingar som du kan köpa färdiga i butiken. Här finns recept på snabba såser som räddar till middag – om du hellre gör din egna sås.

Bröd

För att snabbt kunna servera hamburgare eller korv med grillade grönsaker i wraps kan du köpa färdiga hamburgerbröd och andra bröd. De finns i olika storlekar och varianter i butiken och är ett enkelt och bekvämt tillbehör till grillat. Köp många när du ändå handlar och släng in i frysen. De kommer gå åt i sommar!

Sallader

Det finns ett stort urval av färdiga sallader i butiken som kan vara ett fräscht och lätt tillbehör till grillat. Exempelvis kan du välja en grönsallad, pastasallad, bönsallad, eller quinoasallad som passar bra att servera bredvid grillat kött eller fisk.

Pickles och inlagda grönsaker

Inlagda grönsaker och pickles kan göra ett gott och syrligt tillbehör till grillat. Du kan köpa färdiga pickles och inlagda grönsaker i burk i butiken, som exempelvis inlagd lök, inlagd gurka eller kimchi (kimchi ska ha många hälsofördelar), och servera dem bredvid ditt grillade kött eller fisk.

Dips och röror

En annan enkel och smakrik idé är att använda färdiga dips och röror som tillbehör till grillat. Det kan vara hummus, tzatziki, guacamole eller någon annan favoritdip som du kan köpa färdig i butiken och servera med grönsaker eller chips bredvid ditt grillade.

Salsor och chutneys

Salsor och chutneys är också goda tillbehör till grillat. Du kan hitta färdiga salsor och chutneys i olika smaker i butiken, som exempelvis tomat- och löksalsa, mangochutney eller jalapeño-salsa, och servera dem som smaksättning bredvid ditt grillade kött eller fisk.

Kryddblandningar

För att ge extra smak åt ditt grillade kan du använda färdiga kryddblandningar. Det kan vara BBQ-kryddning, cajun-kryddning, eller tex-mex kryddning, som du kan köpa färdig i butiken och enkelt gnida in på ditt kött, fisk eller grönsaker innan du grillar dem.

Det finns som sagt ett brett utbud av färdiga tillbehör som du kan använda till din grillade måltid för att spara tid och enkelt komplettera din grillmiddag. Har du själv något bra tips?

Lämna en kommentar