Snabba såser som räddar din middag

Snabba såser som räddar din middag är recepten för dig som letar efter snabba recept på att hotta upp din middag, på riktigt. Hemlagad kanske många tycker är det bästa, men ibland har man inte alltid tid eller energi att spendera flera timmar i köket. Det är då snabba och enkla såser kan rädda middagen. Och förhoppningsvis har du också hittat ett recept som går snabbt till också din middag. För jag unnar dig verkligen en stressfri eftermiddag. Men såsen är pricken över i:et sägs det. Så här är några förslag på goda såser som går snabbt att laga och som kan lyfta vilken enkel vardagsrätt som helst.

Snabb tomatsås på krossade tomater

Använda krossade eller passerade tomater på burk istället för färska tomater. Blanda tomaterna med honung, basilika, vitlökspulver, lökpulver, salt och peppar. Låt det sedan koka upp och sedan sjuda i 5 minuter tills såsen har tjocknat. För extra smak kan man tillsätta färsk basilika eller oregano.

Tomatsås på krossade tomater passar utmärkt till pasta, men kan också användas som bas till en snabb pizza eller som en smakrik sås till grillat kött eller grönsaker.

 • Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna på medelhög värme.
 • Tillsätt 1 burk krossade eller passerade tomater, 1 tsk honung, 1 tsk torkad basilika, 1/2 tsk vitlökspulver, 1/2 tsk lökpulver, och en nypa salt och peppar.
 • Rör om och låt såsen sjuda i cirka 5 minuter tills den tjocknat något och smakerna har blandat sig ordentligt.
 • Smaka av och justera salt, peppar och övriga kryddor efter behov.

OBS: Du kan variera mängden kryddor och honung efter din egen smak. Tillsätt mer basilika för en starkare smak eller mer honung för en sötare sås. Du kan också byta ut lökpulvret mot färskhackad lök om du föredrar det.

Snabb gräddfilsås

Gräddfilsås är både enkel och god, och fungerar att servera till många olika rätter. För att göra den, blanda gräddfil med lite majonnäs, senap, salt och peppar. Tillsätt färska örter om du vill ha en mer smakrik sås.

Gräddfilsåsen passar bra till grillat kött eller grönsaker, eller som dressing till en sallad eller som en dipp till chips och grönsaker.

 • Blanda 2 dl gräddfil, 1/2 dl majonnäs, 1/2 – 1 tsk dijonsenap och en nypa salt och peppar i en skål.
 • Tillsätt valfria färska örter om du önskar
 • Rör om tills alla ingredienser är väl blandade.
 • Smaka av och justera salt och peppar efter behov.

Snabb sås med citron

Smörsås med citron går enkelt att göra genom att smälta smör i en kastrull och tillsätta färskpressad citronjuice, hackad persilja, salt och peppar. Låt såsen sjuda i några minuter tills den har tjocknat något.

Citronsåsen passar bra till fisk och skaldjur, men kan också användas som dressing till en sallad eller som en frisk dipp till grönsaker. Söker du goda recept på skaldjur hittar du det här.

 • Blanda 1 dl crème fraîche, 1 msk färskpressad citronjuice, 1 tsk riven citronskal, 1/2 tsk socker och en nypa salt och peppar i en skål.
 • Rör om tills alla ingredienser är väl blandade.
 • Smaka av och justera salt, peppar och socker efter behov.

OBS: Du kan variera mängden citronjuice och rivet citronskal efter din egen smak. Tillsätt mer citronjuice för en syrligare sås eller mer rivet citronskal för en starkare citronsmak.

Snabb variant av aioli

En snabb variant av aioli gör du genom att blanda majonnäs med färskpressad vitlök, citronjuice och en nypa salt och peppar. För extra smak kan man tillsätta hackad persilja eller basilika.

Aiolin passar bra till mycket! Till exempel passar den bra tillsammans med den rökiga smaken från grillat kött och som dippsås till grönsaker och friterade rätter som pommes frites och friterad fisk. Enkelt görs den till dressing till en sallad (blanda då ut aiolin med olivolja och vinäger) och smakrik sås i en wrap. Det är bara att börja utforska!

 • Blanda 1 dl majonnäs, 2 finhackade vitlöksklyftor, 1 msk färskpressad citronjuice och en nypa salt och peppar i en skål.
 • Rör om tills alla ingredienser är väl blandade.
 • Smaka av och justera salt och peppar efter behov.

Snabb vitlökssås

Gillar du aioli gillar du säkert också denna snabba variant av vitlökssås. Den görs genom att blanda grekisk yoghurt med färskpressad vitlök, citronjuice och en nypa salt och peppar. För extra smak kan man tillsätta hackad persilja eller dill.

Vitlökssåsen är mångsidig och passar till många olika rätter. Den fungerar särskilt bra ihop med grillat kött, kyckling och grönsaker, men kan också användas som en dipp till chips och grönsaker, eller som en dressing till en sallad.

 • Blanda 2 dl grekisk yoghurt, 2 finhackade vitlöksklyftor, 1 msk färskpressad citronjuice och en nypa salt och peppar i en skål.
 • Rör om tills alla ingredienser är väl blandade.
 • Smaka av och justera salt och peppar efter behov.

Snabb barbequesås

En snabb variant av barbequesås kan göras genom att blanda ketchup, honung, färskpressad citronjuice och Worcestershiresås i en skål. Tillsätt salt och peppar efter smak och låt såsen stå i kylen i minst 10 minuter innan servering.

 • Blanda 1 dl ketchup, 2 msk honung, 1 msk färskpressad citronjuice och 1 msk Worcestershiresås i en skål.
 • Tillsätt en nypa salt och peppar och rör om tills såsen är jämnt blandad.
 • Låt såsen stå i kylen i minst 10 minuter för att smakerna ska utvecklas.

Barbecuesåsen är en klassisk sås som passar utmärkt till grillat kött och kyckling. Den söta, rökiga smaken fungerar särskilt bra ihop med rökig eller kryddig mat. Barbecuesås kan också användas som en marinad eller glaze för att ge extra smak och karamellisering till grillat kött eller grönsaker.

Snabb pesto

Pesto är en italiensk sås gjord på basilika, vitlök, pinjenötter, parmesanost och olivolja. Den passar utmärkt till pasta, men du kan ha den som smaksättare i sallader, som en topping på bruschetta eller pizza, eller som en smakrik påläggssås till en sandwich eller en wrap. Pesto är också en bra komplement till grillat kött, kyckling och grönsaker.

 • Blanda 2 dl färsk basilika, 1 dl pinjenötter, 1 dl riven parmesanost och 2 finhackade vitlöksklyftor i en mixer eller matberedare.
 • Tillsätt 1/2 dl olivolja gradvis tills peston har den önskade konsistensen.
 • Smaka av och tillsätt salt och peppar efter behov.

Det finns många färdiga varianter på pesto på burk som är värda att prova tycker jag. Det är något som alltid finns redo i kylskåpet hemma hos oss. Prova att blanda en matsked pesto med 2 dl creme fraiche för en sås med mildare smak.

Snabb guacemole

Guacamole är en klassisk sås från Mexiko gjord på mosad avokado, lök, tomat, koriander och limejuice. Den passar utmärkt till mexikanska rätter som tacos, nachos och quesadillas, men du kan också använda den som en dipp till grönsaker eller chips. Den passar bra till denna tortillachips-sallad till exempel. Guacamole kan du även använda som en smakrik påläggssås till en sandwich eller en wrap, eller som en dressing till en sallad.

 • Mosa två mogna avokados i en skål med en gaffel.
 • Tillsätt en halv finhackad rödlök, en finhackad tomat, en handfull hackad koriander och saften från en halv lime.
 • Blanda försiktigt tills allt är väl blandat.
 • Smaka av med salt och peppar efter smak.
 • Om du vill ha en hetare guacamole kan du tillsätta finhackad jalapeño.

Samtliga såser ovan kan du såklart också använda till andra typer av rätter än de som nämns, det är upp till dig att experimentera och hitta dina favoritkombinationer. Min favorit är i alla fall snabbvarianten på aioli! Undrar vilken din blir.

  Lämna en kommentar