Fira tortillachipsdagen med denna smakrika sallad som är klar på bara några minuter

Att laga mat kan vara en rolig och avkopplande aktivitet för vissa, men för andra kan det kännas som en stressig och tidskrävande uppgift. Men att ha en hektisk livsstil behöver inte betyda att man måste avstå från god mat. Det finns många snabba och enkla recept som man kan laga på bara några minuter. Ett sådant recept är en tortillachips-sallad, som innehåller få ingredienser och går snabbt att laga – under 15 minuter faktiskt.

Tortillachips-salladen är en fräsch och smakrik sallad som passar perfekt som en lätt lunch eller som en sida till en huvudrätt. Den är också perfekt för de dagar när man inte har tid eller ork att laga mat. För att göra denna sallad behöver du bara några få ingredienser, inklusive tortillachips, som är huvudingrediensen i denna rätt.

För att göra tortillachips-salladen behöver du bara några få ingredienser. Förutom tortillachips behöver du svarta bönor, majs, hackad tomat, hackad lök, riven ost och en dressing. Dressingen kan du göra själv eller köpa färdig. En enkel dressing kan vara att blanda en del olivolja med en del limejuice och en nypa salt.

Här är receptet på tortillachips-salladen

Ingredienser:

 • 1 påse tortillachips
 • 1 burk svarta bönor, avrunna och sköljda
 • 1 burk majs, avrunna
 • 1 stor tomat, hackad
 • 1/2 lök, hackad
 • 1/2 kopp riven ost
 • Dressing efter smak

Instruktioner:

 1. Placera tortillachipsen i en stor skål.
 2. Tillsätt svarta bönor, majs, tomat och lök.
 3. Toppa med riven ost.
 4. Häll dressingen över salladen och blanda väl.
 5. Servera omedelbart.

Lifehack: använd rester och anpassa efter smak

Detta recept är enkelt att anpassa efter dina smaker. Du kan lägga till eller ta bort ingredienser som du gillar eller inte gillar. Du kan också byta ut svarta bönor mot någon annan typ av bönor eller byta ut majs mot någon annan grönsak.

En annan fördel med denna sallad är att den är perfekt för att använda rester. Om du har några tortillachips och några burkar med svarta bönor och majs i ditt skafferi kan du snabbt göra en läcker sallad på bara några minuter.

Tortillachipsdagen 24 februari

Tortillachips är en av de mest populära snacksen i USA, men de har sitt ursprung i Mexiko. Enligt legenden uppfanns tortillachips av en mexikansk kock som hette Ignacio ”Nacho” Anaya. År 1943 besökte en grupp amerikanska soldater hans restaurang och bad om en maträtt som han kunde snabbt laga till dem. Anaya tog några tortillabröd, skar dem i tredjedelar och friterade dem. Han toppade dem med ost och jalapeños och serverade dem som en enkel maträtt. Soldaterna älskade maträtten och bad om att få veta vad den hette. Anaya tänkte en stund och sa sedan att det var ”nachos speciales” efter hans eget smeknamn. Sedan dess har tortillachips varit en av de mest populära maträtterna i USA.

Och till slut, här är en rolig fakta om tortillachips: Visste du att det finns en internationell tortillachipsdag? Den firas varje år den 24 februari (i alla fall i USA men jag anammar det gärna), vilket innebär att du just nu läser denna artikel på tortillachipsdag! Så varför inte fira dagen med att laga till en god tortillachips-sallad?

Lämna en kommentar