Lyxig snabbmat: Tortellini i parmesansås

Ett av de bästa tortellini recept är detta recept där du får njuta av tortellini i en god sås gjord på parmesanost. En lyxig och snabb middag utlovas som också är enkel att tillaga. Extra snabbt blir receptet om du följer det lifehack på en middag i turbofart längre ner på sidan.

Vad du behöver:

250g tortellini (valfri fyllning)

1 1/2 dl mjölk

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1/2 tsk vitlökspulver

1/2 tsk lökpulver

Salt och peppar efter smak

1 dl riven parmesanost (eller annan ost efter smak)

Såhär gör du:

 • Koka tortellinin enligt anvisningarna på förpackningen i en stor kastrull med saltat vatten. När den är färdigkokt, sila av vattnet och ställ åt sidan.
 • Medan tortellinin kokar, smält smöret i en separat kastrull på medelhög värme.
 • Tillsätt vetemjöl, vitlökspulver och lökpulver till smöret och rör om tills det är väl blandat.
 • Gradvis tillsätt mjölk, en liten mängd i taget, och rör om tills såsen tjocknar och blir jämn.
 • Tillsätt parmesanost och rör om tills osten smälter och såsen blir krämig. Tillsätt salt och peppar efter smak.
 • Tillsätt den färdigkokta tortellinin i kastrullen med ostsåsen och rör om tills tortellinin är jämnt täckt av såsen.
 • Servera i djupa tallrikar och strö eventuellt över lite extra riven ost eller färsk basilika för dekoration.

Detta recept ger fyra portioner och kan enkelt anpassas efter smak och preferenser genom att byta ut parmesanosten mot annan ost efter smak eller lägga till grönsaker som spenat eller tomater.

Lifehack: snabb och lyxig middag i turbofart

För att göra tillagningen ännu enklare är ett bra lifehack att använda färsk tortellini istället för torkad, då färsk tortellini inte kräver lika lång koktid som torkad. Om du använder färsk tortellini – koka den bara i några minuter tills den flyter upp till ytan, och sedan fortsätter du till steg 2 i receptet.

Detta sparar tid och gör att hela måltiden blir klar på mindre än 10 minuter! Du kan hitta färsk tortellini i kylavdelningen i din lokala livsmedelsbutik eller specialbutik för italienska livsmedel. Ett annan lifehack, om du har ont om tid, är att använda en färdigköpt ostsås istället för att göra den från grunden, vilket sparar ännu mer tid och energi. Toppa gärna med riven parmesan för den goda, krämiga smakens skull.

Tortellini: En pastakudde inspirerad av en navel?

Tortellini är en av de mest populära italienska maträtterna och är älskad av matälskare över hela världen. Men vad vet du egentligen om dessa små pastakuddar? Här är några roliga fakta och annat som har med tortellini att göra.

 • Tortellini sägs ha uppfunnits i Bologna, Italien, på 1600-talet. Enligt legenden ska pastan ha inspirerats av den kvinnliga formen, och sägs ha skapats av en lokalt känd kock som blev förälskad i formen på kvinnornas navel.
 • Traditionellt fylls tortellini med en blandning av kött, ost och grönsaker, men det finns också många vegetariska och veganalternativ. Kombinationerna av fyllning varierar beroende på var i Italien du befinner dig, vilket gör det till en spännande upplevelse att prova tortellini i olika regioner.
 • Tortellini serveras ofta i en kraftig köttbuljong, men det är också vanligt att servera dem med en enkel tomatsås eller med smör och salvia.
 • Tortellini är en så viktig del av matkulturen i Bologna att det finns en speciell dag tillägnad pastan. Varje år firas ”La Festa del Tortellino” där människor i Bologna samlas för att äta, dricka och njuta av tortellini tillsammans.

  Oavsett om du föredrar köttfyllda, vegetariska eller veganalternativ, eller om du föredrar att äta dem i buljong, med sås eller på egen hand, så finns det alltid en tortellini-kombination som kommer att tillfredsställa dina, och hela familjens, smaklökar!

  Lämna en kommentar