Kikärtscurry: snabb, enkel och vegetarisk

Kikärtscurry med ris är en smakrik, mättande och hälsosam måltid som passar perfekt för stressade vardagar. Med detta recept på vegetarisk rätt, som är enkel och snabb med kikärtor som bas, lagar du snabbt och smidigt en läcker måltid som mättar hungriga magar. Följ detta recept för en kryddig och läcker kikärtscurry på under 30 minuter!

Till denna måltid behöver du:

 • 1 burk kikärtor (400 g)
 • 1 gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 tsk currypulver
 • 1 tsk garam masala
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk salt
 • 1 burk krossade tomater (400 g)
 • 1 msk olivolja
 • 2 dl ris
 • 4 dl vatten

Gör din snabba kikärtscurry så här:

 1. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av.
 2. Skala och hacka löken och vitlöksklyftan.
 3. Värm upp olivoljan i en stekpanna och stek löken och vitlöken i några minuter tills de är mjuka.
 4. Tillsätt currypulver, garam masala, spiskummin, paprikapulver och salt i stekpannan och stek i ytterligare 1 minut.
 5. Tillsätt kikärtorna och krossade tomater till stekpannan och låt allt koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda i cirka 10 minuter.
 6. Koka riset i en annan kastrull med vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
 7. Servera kikärtscurryn med riset på tallrikar.

Det här receptet tar bara cirka 20 minuter att förbereda och laga, och det är fullpackat med smak och näringsämnen från kikärtorna och kryddorna. Det är också en vegetarisk måltid som passar perfekt för personer som inte har tid, lust eller energi till att laga mat. Du kan också göra större mängder och spara resterna till lunch eller middag dagen efter.

Tips till enkel och snabb vegetarisk rätt med kikärtor

Här kommer några tips som kan hjälpa dig att göra kikärtscurryn ännu mer smidig och smakfull:

Gör den krämigare

Om du vill ha en krämigare kikärtscurry kan du tillsätta lite kokosmjölk eller grädde i slutet av tillagningen.

Låt den stå

Kikärtscurry blir ännu godare dagen efter, så om du vill kan du förbereda det i förväg och låta det stå i kylen över natten för att få ännu mer smak.

Näringsberika

Om du vill göra rätten mer näringsrik kan du tillsätta lite hackad spenat eller andra gröna bladgrönsaker mot slutet av tillagningen. Om du vill ha mer protein kan du tillsätta några kokta ärtor eller linser i kikärtscurryn.

Fyll ut med tillbehör

Servera gärna kikärtscurryn med en sallad eller några rostade grönsaker för att få mer textur och smak i måltiden.

För extra smak

Om du vill ha mer kryddstyrka kan du tillsätta mer currypulver eller chili efter smak.

En perfekt vegetarisk middagslösning som går snabbt

Säg hej till enkelheten och godheten. Med kikärtscurry med ris kan du få en smakfull och mättande måltid på bordet på mindre än 30 minuter, perfekt för de dagar då tiden inte räcker till eller när du bara vill ha något snabbt och enkelt att laga.

Men bara för att det är enkelt betyder det inte att det är tråkigt eller smaklöst. Tvärtom, kikärtscurry är fullpackad med härliga smaker från kryddor som curry, garam masala, spiskummin och paprikapulver. Kombinera det med näringsrika kikärtor och tomater, och du har en hälsosam och välsmakande måltid som du kan njuta av när som helst.

För att göra det här receptet ännu smidigare kan du förbereda kikärtscurryn i förväg och sedan värma upp den när du är redo att äta. Det är också lätt att anpassa receptet efter dina egna önskemål och smakpreferenser. Du kan till exempel byta ut kikärtorna mot andra bönor eller lägga till grönsaker som morötter, paprika eller spenat för att få mer variation i smaken och öka mängden grönsaker du äter.

För att göra riset ännu smidigare kan du använda en riskokare eller en snabbkokande variant av ris. Tänk på att använda rätt mängd vatten när du kokar riset för att få en perfekt konsistens.

När du har förberett din kikärtscurry och ris kan du också experimentera med olika sätt att servera dem. Du kan servera kikärtscurryn och riset separat på tallrikar, blanda dem tillsammans i en skål eller varför inte ställa fram hela grytan med curry som alla kan äta ifrån? Bonus: mindre disk! Du kan också lägga till toppings som rostade cashewnötter, koriander eller limejuice för att få ännu mer smak och textur.

Det här receptet är också perfekt för vegetariska eller veganrätter, vilket gör det till en mångsidig måltid som passar för alla. Det är också en budgetvänlig rätt, eftersom kikärtor är en av de billigaste och mest näringsrika källorna till protein.

För dig som inte har tid eller ork på en måltid som ändå slukas i ett nafs.

Lämna en kommentar