Enkel och läcker: Asiatiskt laxsallad på bara några minuter!

Söker du efter snabba laxrecept bjuder vi här på varm laxsallad med asiatisk touch! En smakrik, enkel och hälsosam fiskrätt som passar perfekt till middagen. Denna sallad är fylld med saftig fisk, krispiga grönsaker och en läcker dressing med asiatisk smak. Den är enkel att tillaga och tar bara några minuter att förbereda, vilket gör den till en perfekt middagsrätt för dig som har ont om tid eller energi. Med detta recept kan du enkelt bjuda dina vänner eller familj på en smakresa till Asien, utan att lämna ditt eget kök.

Inköpslista till snabbt laxrecept

 • 1 påse (200g) färsk bladspenat
 • 2 paket (200g vardera) färsk laxfilé
 • 1 mango, skalad och skuren i små bitar
 • 1 röd paprika, skuren i tunna strimlor
 • 2 salladslökar, skurna i tunna ringar
 • 1/2 dl sesamfrön
 • 2 msk neutral olja (t.ex. solrosolja)
 • 2 msk sojasås
 • 2 msk risvinäger
 • 1 tsk honung
 • 1 tsk ingefära, finhackad
 • salt och peppar efter smak

Så här gör du

 • Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Salta och peppra laxfiléerna på båda sidor. Lägg dem i stekpannan med skinnsidan nedåt. Stek i ca 3-4 minuter tills skinnet är krispigt och laxen är rosa i mitten. Vänd sedan filéerna och stek i ytterligare 2-3 minuter. Ta bort från värmen och låt svalna något.
 • Under tiden kan du göra salladen: Lägg bladspenaten i en stor skål och tillsätt mango, paprika och salladslök.
 • Blanda olja, sojasås, risvinäger, honung och ingefära i en liten skål.
 • Skär laxfiléerna i mindre bitar och lägg dem över salladen.
 • Ringla dressing över salladen och strö över sesamfrön.
 • Servera genast med en skiva citron eller lime.

Den här varma fiskesalladen kan serveras som en snabb och lätt måltid för en eller två personer. Den är full av smaker och näringsämnen och tar bara 15-20 minuter att tillaga.

Tips på variation på snabb varm laxsallad

För att variera detta recept kommer här några enkla tips att prova. Är du vegetarian eller vegan (eller bara inte vill lägga pengar på lax) går det lika bra att använda andra proteinkällor. Och om du mot förmodan ändå vill lägga ner lite tid på en ännu mer smakrik rätt – lägg laxen i en god marinad.

För extra smak

För att få extra smak och krispighet kan du rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme i några minuter tills de börjar dofta nötigt och blir gyllenbruna. Se till att röra om ofta så att de inte bränns.

Saker du kan tillsätta

Om du vill ha mer grönsaker i salladen kan du tillsätta andra grönsaker som sockerärter, morötter eller gurka. Tärnade avokado eller edamamebönor är också gott som tillbehör. Servera salladen med en skål med kokt ris eller nudlar för att göra den mer mättande.

Marinera mera

Om du har lite mer tid kan du lägga till en extra touch genom att marinerade laxen innan du steker den. En enkel marinad kan göras med sojasås, sesamolja, riven ingefära och vitlök.

Addera hetta

Om du vill ha lite extra hetta kan du tillsätta lite hackad chili eller chiliflakes i dressing.

Byt ut proteinkälla

Om du är vegetarian eller vegan kan du byta ut laxen mot tofu eller någon annan vegetarisk proteinkälla.

Fisk minst två dagar i veckan?

Inte för oss, och inte för många andra familjer heller. Trots att fisk är en viktig del av vår kost och rekommendationen är att äta fisk två till tre dagar i veckan så äter många familjer inte tillräckligt med fisk. Ett vanligt argument är att fisk kan vara svårt och tidskrävande att laga, men det behöver inte vara så.

En av de enklaste och mest populära fiskrätterna är lax, och förutom denna asiatiska laxsallad finns det många snabba och enkla laxrecept att prova på. Till exempel kan du enkelt steka eller grilla laxen med bara några enkla kryddor. Om du vill ha en mer komplex smak kan du marinera laxen, vilket också kan göras i förväg så att du sparar tid vid tillagningen.

En annan enkel och hälsosam rätt är att göra en sallad med rökt eller grillad lax, som är full av omega-3-fettsyror och andra näringsämnen. Du kan enkelt lägga till grönsaker, nötter och dressing för att skapa en hälsosam och smakfull måltid.

Att laga fisk kan också vara ett bra sätt att variera middagsmenyn och introducera nya smaker och råvaror till familjen. Genom att experimentera med olika kryddor och tillagningstekniker kan du hitta nya favoritrecept och göra det roligare att laga mat.

För att underlätta planeringen kan du också försöka inkludera fisk i veckomatsedeln. Det kan till exempel vara en laxrätt på måndagen och en annan fiskrätt på torsdagen. Genom att göra fisk till en rutin kan det bli enklare och mer naturligt att inkludera det i kosten regelbundet.

Som sagt så behöver det inte vara svårt eller tidskrävande att tillaga fisk. Lax är en av de enklaste och mest läckra fiskrätterna som finns, och det finns många snabba och enkla recept att prova på. Genom att inkludera fisk i kosten regelbundet kan du också förbättra din hälsa genom att få i dig viktiga näringsämnen som omega-3-fettsyror. Du hittar fler snabba laxrecept på matlat.se inom kort – håll ut!

Lämna en kommentar