Baka, baka snabba kakan: Superenkla banan- och jordnötskakor

Här är ett enkelt och smidigt recept på banan- och jordnötskakor som inte kräver mycket tid eller ansträngning. Genom att använda bananer och jordnötssmör som huvudingredienser blir kakorna mer hälsosamma och fiberrika, samtidigt som de ger en krämig och nötig smak. Detta snabba recept på kakor är perfekt för ett gott mellanmål, till utflykten eller för att stilla sötsuget på kvällen. Det kan lätt anpassas genom att lägga till extra smaker eller ersätta havregryn med andra sorters mjöl eller flingor, se tipsen längre ner!

Vad du behöver för snabbakade nötkakor:

 • 2 mogna bananer
 • 1 dl jordnötssmör
 • 2 msk honung
 • 2 1/2 dl havregryn
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • 1/2 tsk salt

Så här gör du:

 1. Sätt ugnen på 175°C.
 2. Mosa bananerna i en skål tillsammans med jordnötssmör och honung.
 3. Tillsätt havregryn, vaniljextrakt och salt och blanda väl.
 4. Forma degen till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem något.
 5. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter, tills de är gyllenbruna.
 6. Låt kakorna svalna på plåten i några minuter innan du flyttar dem till en tallrik eller en burk.

Dessa banan- och jordnötskakor är både enkla att göra och läckra att äta. De är perfekta för ett snabbt och gott mellanmål eller för att stilla sötsuget på kvällen.

Lägg till eller ersätt: Tips för att variera banan- och jordnötskakor

Minska socker och fett

Visste du att bananer är en av de mest användbara ingredienserna när det gäller att baka enkla och hälsosamma snacks? Dessa är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter, vilket gör dem till en utmärkt källa till näring samtidigt som de hjälper till att öka smaken och konsistensen på dina bakverk.

Att använda bananer som huvudingrediens i kakor är också ett bra sätt att minska mängden socker och fett som krävs i receptet, eftersom bananerna naturligt ger sötma och fukt till degen. Detta gör också kakorna mer fiberrika, vilket gör dem till ett bättre alternativ för dem som vill hålla en balanserad kost.

När det gäller jordnötssmör, är detta också en toppeningrediens att ha i köket om du vill laga hälsosamma snacks snabbt och enkelt. Jordnötssmör är rikt på protein, fiber och hälsosamma fetter, vilket gör det till en bra energikälla. Det fungerar också bra som ett alternativ till smör eller margarin i bakrecept, eftersom det ger en krämig textur och en lätt nötig smak.

Snabbare tillvägagångssätt

Ett tips för att göra detta recept ännu smidigare är att använda en matberedare för att blanda ihop ingredienserna. Detta kommer att spara dig tid och ansträngning när du arbetar med degen, och det kommer också att ge dig en jämnare och mer homogen konsistens. Om du inte har en matberedare kan du använda en gaffel eller en potatisstöt för att mosa bananerna och jordnötssmöret, och sedan blanda i de andra ingredienserna med en sked.

Tillsätt extra smak

För ett mer spännande recept – lägg till extra smak eller textur till degen. Du kan till exempel tillsätta hackade nötter, russin, torkade bär eller kakao till degen för att ge kakorna en helt annan smakupplevelse. Du kan också experimentera med att använda andra sorters nötsmör, som mandelsmör, cashewsmör eller hasselnötssmör, för att ge kakorna en annan smak eller konsistens.

Byt ut havregrynen

Om du vill göra detta recept ännu mer hälsosamt, kan du experimentera med att ersätta havregrynen med andra sorters mjöl eller flingor, som bovetemjöl, mandelmjöl eller quinoaflingor. Detta kommer att ge kakorna en annan konsistens och smak, samtidigt som det gör dem till ett bättre alternativ för dem som har glutenintolerans eller vill minska på kolhydraterna.

Oavsett hur du väljer att göra detta recept, är banan- och jordnötskakorna ett enkelt och smidigt alternativ för alla som vill laga hälsosamma snacks på nolltid. De är också ett utmärkt sätt att använda upp mogna bananer som bara ligger och samlar damm i köket!

Lämna en kommentar