Färsbiffar i muffinsformar – perfekt för middag på språng!

Att laga mat behöver inte ta lång tid, speciellt inte när du har detta enkla och smarta recept med köttfärs – färsbiffar i muffinsformar. Detta recept passar perfekt som utflyktsmat, för en middag på språng eller när tiden är knapp. Med bara några få ingredienser, som köttfärs, ägg, och kryddor, kan du baka dessa smarta biffar på mindre än 30 minuter. Servera dem med din favoritsallad eller grönsaker och du har en komplett måltid på nolltid.

För att göra färsbiffar i muffinsformar behöver du

 • 500 gram köttfärs
 • 1 ägg
 • 1/2 dl ströbröd
 • 1/2 dl mjölk
 • 1/2 finhackad lök
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk svartpeppar
 • Olja att smörja muffinsformarna med

Så här gör du:

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 1. Blanda köttfärs, ägg, ströbröd, mjölk, lök, salt och svartpeppar i en bunke. Blanda väl så att alla ingredienser är ordentligt blandade.
 1. Forma färsblandningen till små bollar som passar i muffinsformarna.
 1. Placera bollarna på ett bakplåtspapper och tryck sedan ner dem med hjälp av en muffinsform. Forma biffarna försiktigt så att de passar i formarna.
 1. Smörj muffinsformarna med lite olja och fyll dem sedan med färsblandningen, tryck ner ordentligt så att de håller formen.
 1. Grädda i ugnen i cirka 20 minuter eller tills biffarna är genomstekta och har fått en fin gyllenbrun yta.
 1. Ta ut muffinsformarna från ugnen och låt svalna i några minuter.

Servera färsbiffarna med en god sallad och eventuellt något annat tillbehör som du gillar.

Detta recept är perfekt för de dagar när du vill laga något snabbt och enkelt, men ändå vill ha en lite mer kreativ och annorlunda måltid. Färsbiffarna i muffinsformar är ett roligt sätt att servera klassiska färsbiffar på och barnen kommer garanterat att älska dem. Dessutom är det enkelt att variera smakerna genom att tillsätta olika kryddor och örter i färsblandningen.

En annan fördel med detta recept är att det är perfekt att förbereda i förväg. Du kan enkelt göra en större sats och frysa in dem, så att du har en snabb och enkel middag till hands när du behöver det som mest. Det är också ett utmärkt alternativ för en enkel och god lunch eller som enkel utflyktsmat, tillsammans med några morotsstavar. Prova, du kommer inte att ångra det!

Tips för smidiga köttfärsmuffins

Här är ett lifehack som kan hjälpa dig att spara tid OCH minska diskberget:

Använd aluminiumfolie eller muffinsformar av papper för att minimera diskberget. Istället för att behöva diska muffinsformarna eller skrubba dem rena kan du använda aluminiumfolie för att skapa små formar att lägga i muffinsformarna. På så sätt kan du enkelt ta bort aluminiumfolien och slänga den efter användning, och du slipper att behöva diska muffinsformarna. Om du föredrar att använda muffinsformar av papper, kan du också använda dem på samma sätt. Detta är särskilt användbart om du gör flera portioner och behöver flera muffinsformar.

Ett annat tips är att använda en köksmaskin för att hacka löken. Om du inte vill gråta över lökarna, kan du också använda en matberedare eller en mandolin för att få finhackad lök på bara några sekunder. Detta sparar tid och minskar också risken för skador på händerna.

Ultimata picknickmaten

Färsbiffar i muffinsformar är det perfekta sättet att göra något annorlunda med en klassisk rätt. Det är ett kul och enkelt sätt att servera färsbiffar på som kanske till och med uppmuntrar barnen att vara med och laga mat? De är också perfekta att förbereda i förväg, vilket gör dem till ett utmärkt val för både vardagsmat men framförallt picknick- och utflyktsmat.

En annan stor fördel med färsbiffar är att du kan variera smaksättningen och kryddningen på så många sätt att du aldrig kommer att tröttna på dem. Du kan använda olika köttsorter, tillsätta grönsaker och kryddor, eller helt enkelt använda den basala receptet och servera dem med en god sås.

För att göra färsbiffar i muffinsformar behöver du bara några enkla ingredienser och några minuter av din tid. Det bästa är att du inte behöver några speciella köksredskap, bara en muffinsform och några vanliga köksverktyg.

När du väl har blandat ihop alla ingredienser är det bara att forma färsblandningen till små bollar och placera dem i muffinsformarna. Ett tips är att använda en glasskopa för att forma bollarna så att de blir lika stora, det och ser snyggt ut.

Sedan är det bara att grädda dem i ugnen i cirka 20 minuter tills de är färdiga. Detta är enkelt och smidigt, och innebär att du kan göra något annat medan färsbiffarna tillagas. Om du har barn tycker de säkert det är kul att vara med i köket när denna rätt lagas. Prova! De kan ju också få pynta dem med till exempel en rosmarinkvist på toppen.

Lämna en kommentar