Johanna Westmans recept: mat som löser vardagsproblem och maxar tiden med barnen

För kokboksförfattaren Johanna Westman var det viktigt att inte slösa bort den värdefulla tiden vid spisen utan istället fokusera på att njuta av tiden tillsammans med sina barn. Med barnen hos sig varannan vecka ville hon se till att de veckorna när barnen var hos henne blev så minnesvärda och glada som möjligt. För att göra detta behövde hon hitta nya lösningar och rutiner, som recept för snabb vardagsmat, som skulle göra matlagningen både smartare och mer tidseffektiv.

Lösningarna vill hon dela med alla föräldrar som lever varannan vecka-liv och resulterade i boken “Varannan vecka: kokbok för barnveckan/kokbok för egenveckan”.

3 snabba frågor till Johanna Westman

Här kommer tre snabba frågor till författaren bakom boken “Varannan vecka: kokbok för barnveckan/kokbok för egenveckan” – med snabba och framför allt smarta lösningar på vardagsmaten. Lite längre ner hittar du ett av Johannas favoritrecept ur boken. 

1. Hej Johanna, vilket är ditt egna favoritrecept i boken Varannan vecka : kokbok för barnveckan / kokbok för egenveckan?

“Jag har såklart många favoriter. Mina kokböcker är ju alltid det jag helst lagar. Vår mest lagade rätt är nog Broccolipastan på barnveckan och Parmigiana på egenveckan och sen är helger med nygräddade pannkakor till frukost alltid ljuvligt!”

2. Med hjälp av snabba och smarta recept får du mer tid över till barnen under barnveckorna: vad gör du/ni helst med tiden i stället?

“Allra helst lagar jag faktiskt mat tillsammans med barnen, eller letar upp nya spännande fik eller restauranger. De är alla matintresserade så det funkar fint. Vi gillar också att bara hänga, ligga i drivor i soffan och titta på bilder på när de var små eller annat lite meningslöst med underbart tidsfördriv.”

3. I stället för att lägga tid på matlagning under egenveckan – vad lägger du helst din tid på?

“Jag är en översocial människa som tar alla chanser att träffa mina vänner. Bjuda hem på middag, gå på promenad för att landa på ett nytt café eller en kul restaurang. Ibland kanske jag lyckas gå och träna eller ta en springtur om solen lyser.” 

Ricottapannkakor med bär: Johannas recept på en ljuvlig start på helgdagen för hela familjen

Jag älskar att börja dagen med en lång frukost. Med tonåringar som vaknar i omgångar, och ganska långt efter att jag vaknat, kan den ibland bli för lång … Vilken tur att amerikanska pannkakor är helt okej kalla också. Det här receptet är något mer omständligt än vanliga pannkakor, men de blir väldigt fluffiga och fasligt goda.

Det här behöver du till pannkakorna

 • 3,5 dl vetemjöl
 • 3 msk strösocker
 • 2 msk bakpulver
 • 0,5 tsk salt
 • 3 ägg
 • 250 g ricotta
 • 1,5 dl mjölk
 • 1 msk smör
 • rivet skal och saft från 1 citron
 • smör och rapsolja till stekning

Till servering

 • färska eller frysta bär
 • lönnsirap

Så här gör du pannkakorna

 • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
 • Separera äggen. 
 • Blanda gulorna med ricotta och mjölk. 
 • Smält smöret och häll ner det i mjölkblandningen.
 • Tillsätt citronskal och citronsaft.
 • Gör en grop i mjölblandningen och häll i mjölkblandningen. Rör ihop med raska tag. 
 • Vispa vitorna till tjockt fluff och vänd ner i pannkakssmeten.
 • Hetta upp smör och olja, gärna i en plättpanna.
 • Klicka i ett par matskedar smet i varje rundel och stek tills de fått färg. 
 • Vänd och stek någon minut till. 
 • Håll gärna pannkakorna varma i svag ugnsvärme medan du steker klart.

Servera pannkakorna med bär och lönnsirap. Det är himla gott med valnötssmör till också, se recept nedan.

Tillbehör: Valnötssmör med lönnsirap

Det här behöver du

 • 100 g rumsvarmt smör
 • 0,5 dl lönnsirap
 • 0,5 dl rostade valnötter

Så här gör du valnötssmöret

 • Blanda smör och lönnsirap till en jämn röra.
 • Hacka nötterna och rör ner. 
 • Klicka på nygräddade pannkakor.

Johannas ricottapannkakor med bär ska testas i helgen! Är du, som jag, nyfiken på fler recept och inspiration som räddar vardagen med smarta, snabba recept kan du läsa mer om boken “Varannan vecka: kokbok för barnveckan/kokbok för egenveckan” här. (OBS: inget reklamsamarbete).

Nu när det snart är helg igen och våren är på intåg tänkte vi göra en utflykt till ett närliggande naturreservat. Ska du också på utflykt så vill jag tipsa om enkel och smidig utflyktsmat som dessa quasadillas. De åt vi förra veckan (igen) men denna gång bytte jag ut den rivna osten till fetaost och adderade mjukost med pestosmak – gott!

FOTO/PRESSBILD: Ulrika Pousette

Lämna en kommentar