Snabb vardagsmat med kronärtskocka på burk

Ett tips på snabb vardagsmat med ingredienser som du hittar i ditt skafferi – kronärtskocka på burk! Stek dem tillsammans med vitllök, olivolja och citronsaft så kommer du snart ha en ny go-to-rätt. För variation kan du tillsätta andra grönsaker som till exempel soltorkade tomater, spenat eller svarta oliver. Jag rekommenderar varmt detta snabba recept på vardagsmat, bon apetit!

Vad du behöver:

 • 1 burk kronärtskockor på burk
 • 250 gram pasta
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk olivolja
 • 1/2 citron, saften
 • Salt och peppar
 • Riven parmesanost (valfritt)

Så här tillagar du pasta med kronärtskocka

 • Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
 • Skölj kronärtskockorna noga och skär dem i mindre bitar.
 • Pressa vitlöksklyftorna och stek dem i olivoljan i en stekpanna.
 • Tillsätt kronärtskockorna och stek dem i några minuter tills de är lätt gyllenbruna.
 • Häll över citronsaften och krydda med salt och peppar.
 • Blanda ihop pastan med kronärtskocks- och vitlöksblandningen.
 • Strö över riven parmesanost (valfritt) och servera direkt.

Vill du ha lite mer smak i rätten kan du tillsätta andra grönsaker som till exempel soltorkade tomater, spenat eller svarta oliver. För att spara ytterligare tid kan du använda färdigskivad vitlök på burk istället för att pressa egna vitlöksklyftor.

Snabb vardagsmat med ingredienser från ditt skafferi

Snabbt, enkelt och gott – det är precis vad den här pastarätten med kronärtskockor på burk är. Kronärtskockor på burk är inte bara en praktisk ingrediens att ha i skafferiet när du vill laga något snabbt och enkelt, det är också en väldigt nyttig ingrediens. Kronärtskockor är rika på antioxidanter, vitamin C och fibrer, vilket gör dem till en bra tillskott i kosten. Mitt tips är att ha gott om konserver och förpackningar i ditt skafferi med bland annat kronärtskocka, bönor, kikärtor och tomater för alltid ha något snabbt att röra ihop när idétorkan eller energin är låg. Samma sak med pasta, ris och gryner. Ett bra budgettips är att köpa dessa ingredienser i storpack – det sparar både tid och pengar.

Fler recept som du ska skapa utifrån ingredienser från ditt skafferi hittar du här.

Hälsosamma fördelar med kronärtskocka

Visst är de vackra, kronärtskockorna? Kronärtskockor innehåller en unik substans som kallas cynarin. Cynarin anses ha positiva effekter på hälsan genom att öka produktionen av galla, vilket hjälper till att rena levern och främja en hälsosam matsmältning. Dessutom innehåller kronärtskockor en hög koncentration av kalium, vilket sägs hjälpa till att sänka blodtrycket och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Trots att kronärtskockor är en populär grönsak runt om i världen, är det inte många som vet hur man tillagar dem på ett snabbt och enkelt sätt. För mina vänner var detta en ny ingrediens att inkludera i matlagningen en vanlig vardag. Med bara några få ingredienser och på mindre än 20 minuter har du en god och hälsosam pastarätt på bordet.

Kronärtskockor har använts för medicinska ändamål i över 2000 år. De gamla grekerna och romarna använde kronärtskockor för att behandla leverproblem och matsmältningsbesvär. För dig som är intresserad av odling går det bra att odla kronärtskocka.

Numera är det väl känt att kronärtskockor har många hälsofördelar och är en utmärkt ingrediens att ha i köket för en snabb, hälsosam och läcker måltid. Jag tycker du ska prova den här snabblagade pastarätten med kronärtskocka på burk, den är ett bra alternativ på snabb vardagsmat och uppskattas av både stora och små här hemma.

Lämna en kommentar