Recept på rester från påskens överblivna mat

Recept på rester från helgens fester hittar du här. Påsken är förbi och det är dags att plocka undan dekorationerna och rensa upp efter festligheterna. Men vad ska man göra med all mat som är kvar? Istället för att slänga maten kan du använda den till att skapa nya spännande rätter som ger en extra smakupplevelse. I denna artikel kommer jag att ge dig tips på hur du kan använda dina påskresterna och skapa nya rätter att njuta av under veckan.

Recept på rester: sill på burk

Sill är en klassisk påskrätt och det är inte ovanligt att det blir över. Här är tre enkla och goda sätt att använda sill på burk:

 • Sill- och potatissallad: Blanda tärnad kokt potatis med hackad lök, hackad dill och tärnad sill. Tillsätt lite majonnäs och smaka av med salt och peppar.
 • Silltårta: Varva kavring med mosad potatis, gräddfil och tärnad sill. Toppa med räkor och dill.
 • Sillfrikadeller: Mixa sill med ägg, ströbröd, hackad lök och dill. Forma till små bollar och stek i smör tills de är gyllenbruna.

Recept på rester: potatis

Potatis är en annan klassisk påskrätt som ofta blir över. Här är tre nya sätt att använda överbliven potatis på:

 • Potatis- och purjolökssoppa: Fräs hackad purjolök och vitlök i smör tills de är mjuka. Tillsätt hackad potatis och grönsaksbuljong. Lägg i din överblivna kokta potatis, eller koka ny, och mixa sedan soppan slät. Tillsätt lite grädde och smaka av med salt och peppar. En ny snabb vardagsrätt har skapats!
Potatissoppa blir till en snabb vardagsrätt med rester på potatis
 • Potatisomelett: Skiva potatisen och fräs den tillsammans med lök och paprika i smör. Vispa upp ägg med mjölk, salt och peppar och häll över potatisblandningen. Toppa med riven ost och gratinera i ugnen tills omeletten är gyllenbrun.
 • Potatis- och laxgratäng: Varva skivad potatis med tärnad lax, gräddfil och riven ost i en ugnssäker form. Gratinera i ugnen tills gratängen är gyllenbrun och potatisen mjuk.

Recept på rester: överbliven lax

Lax är en annan klassisk påskrätt som kan användas på många sätt. Här är tre nya sätt att använda överbliven lax:

 • Laxsoppa: Fräs hackad lök och vitlök i smör tills det är mjukt. Tillsätt hackad potatis, grönsaksbuljong och skivad lax. Låt koka tills potatisen är mjuk och smaka av med salt och peppar.
 • Laxtacos: Skär laxen i små bitar och stek tillsammans med kryddor som spiskummin och chili. Servera laxen i mjuka tortillabröd tillsammans med sallad, guacamole och gräddfil.
 • Lax- och spenatpaj: Blanda tinad spenat med ägg, mjölk, riven ost och skivad lax. Häll blandningen i en pajform och grädda i ugnen tills pajen är gyllenbrun.

Recept på rester: överblivna prinskorvar

Prinskorvar är en annan påskklassiker som kan användas på nya sätt. Här är tre nya sätt att använda överblivna prinskorvar:

 • Prinskorvspizza: Täck en pizzadeg med tomatsås, skivade prinskorvar, skivade champinjoner och riven ost. Gratinera i ugnen tills pizzan är gyllenbrun.
 • Prinskorv- och potatisgratäng: Varva skivade prinskorvar med skivad potatis och grädde i en ugnssäker form. Toppa med riven ost och gratinera i ugnen tills gratängen är gyllenbrun.
 • Prinskorvsoppa: Fräs hackad lök och vitlök i smör tills det är mjukt. Tillsätt hackad potatis, grönsaksbuljong och skivade prinskorvar. Låt koka tills potatisen är mjuk och smaka av med salt och peppar.

Hållbart matlagning – från påskrester till nya smakupplevelser

Att ta hand om resterna från påskhelgen är inte bara ett sätt att skapa nya rätter och smakupplevelser, det är också ett sätt att minska matsvinnet och bidra till en hållbarare framtid.

Enligt FN:s miljöprogram står matsvinnet för ungefär en tredjedel av all mat som produceras globalt sett. Det är en enorm resursförstöring som både påverkar miljön och klimatet. Genom att ta hand om resterna och använda dem till nya rätter minskar vi matsvinnet och sparar resurser.

Det finns flera sätt att minska matsvinnet i köket. Att planera inköpen och köpa bara det som behövs är ett av de enklaste sätten. Att lagra maten på rätt sätt, som att förvara kylvaror i kylskåp och frysvaror i frysen, kan också förlänga livslängden på maten och minska svinnet.

När maten trots allt blir över finns det flera sätt att ta hand om den på ett hållbart sätt. Fryser du in maten för senare bruk är det ett av de mest effektiva sätten att bevara maten. Att använda matrester till nya rätter, som vi har beskrivit i den här artikeln, är också ett smart sätt att minska matsvinnet.

Att ta hand om resterna från påskhelgen är alltså ett enkelt sätt att bidra till en mer hållbar framtid. Genom att vara medvetna om vårt matsvinn och ta ansvar för våra resurser kan vi göra en stor skillnad, både för miljön och för framtida generationer.

Lämna en kommentar