Lättlagat och enkelt recept för barnfamiljen: Köttbullegryta

Snabblagad vardagsmat får du med detta enkla recept på köttbullegryta. De klassiska köttbullarna funkar bra med snabbmakaroner, absolut, men här bjuder vi på en ny variant av köttbullerätt. I denna gryta blir köttbullarna ihop parade med vita bönor och smaksättning i form av oregano. Rätten är både snabb- och lättlagad vilket passar perfekt till barnfamiljen eller till köttbulleälskaren som vill prova något nytt.

Ingredienser

500 g färdiglagade köttbullar

1 förpackning krossade tomater (à 400 g)

1 burk vita bönor (à 400 g), sköljda och avrunna

1 rödlök, hackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk tomatpuré

1 tsk torkad oregano

1/2 tsk salt

1/4 tsk svartpeppar

2 msk olivolja

färsk basilika eller persilja för garnering

Gör så här

  • För att tillaga grytan, börja med att hetta upp olivolja i en stor stekpanna eller gryta på medelvärme.
  • Addera rödlök och vitlök och stek i cirka 3-4 minuter tills löken blir mjuk.
  • Tillsätt sedan tomatpuré, torkad oregano, salt och svartpeppar och låt det steka i ytterligare en minut.
  • Häll sedan i krossade tomater och vita bönor och rör om.
  • Låt allt sjuda på medelvärme i cirka 5 minuter tills såsen har tjocknat något.
  • Lägg sedan i köttbullarna och låt dem sjuda i såsen i cirka 5-10 minuter tills de är varma och genomstekta.
  • Servera grytan med färsk basilika eller persilja på toppen.

Serveringsförslag till snabblagade grytan med köttbullar

Snabblagad vardagsmat hos barnfamiljer brukar även inkludera grönsakstavar som tillbehör, dels för att få barnen att äta mer grönt men också för att det är ett snabbt tillvägagångssätt att sätta tillbehör på bordet när hungriga barnmagar skriker. Andra sidorätter eller tillbehör till denna rätt kan vara ris, quinoa eller fullkornsbröd för att göra måltiden mer balanserad och näringsrik. Och för att återkomma till barn och grönsaker – dekorera tallriken med grönsaker som morötter, gurkor och tomat på ett roligt sätt som lockar barnen till att äta mer grönsaker. Det är säkert inte en utmaning bara i vår familj, utan hos många barnfamiljer.

Denna köttbullegryta är inte bara en enkel och snabblagad måltid för barnfamiljen, det är också en mångsidig rätt som kan anpassas efter din smak och preferenser. Du kan lägga till andra grönsaker som paprika, morötter och zucchini för att göra grytan mer färgglad och näringsrik. Du kan också använda olika kryddor och örter för att variera smaken och göra rätten mer intressant för stora och små.

Om du får några rester över kan du lagra dem i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till tre dagar. Varför inte ta med resterna som lunch i matlåda? Det går också bra att frysa in rester för att ha en snabb och enkel måltid till hands när tiden är knapp. Värm bara upp grytan på spisen eller i mikrovågsugnen och servera med dina favoritsidorätter.

Förvandla till en vegetarisk snabblagad vardagsmat

Du kan enkelt göra denna gryta vegetarisk genom att ersätta köttbullarna med ett vegetarisk alternativ. Vegetariska alternativ finns det gott om idag, såsom vegetariska köttbullar gjorda av soja, quorn, svamp eller bönor.

Om du väljer att använda en vegetarisk eller vegansk köttbulle, se till att välja en högkvalitativ och näringsrik produkt som ger dig tillräckligt med protein. Om du gör egna vegetariska köttbullar, kan du använda quinoa, bönor, linser eller tofu som en bas och sedan krydda med dina favoritkryddor och örter. Mer inspiration för snabba recept på vegetariska rätter hittar du här.

Känner du att du vill göra grytan mer fyllig och näringsrik, kan du också lägga till mer grönsaker som paprika, morötter och zucchini. Dessa grönsaker ger en härlig färg och textur till rätten och ger dig också en extra dos av vitaminer och mineraler.

Lämna en kommentar