Snabb och enkel linssoppa för hektiska vardagar

Snabb enkel vardagsmat får du med denna linssoppa. Soppan passar perfekt för en måltid när din tid är knapp eller energin är låg. Receptet är till 2-3 personer. Soppan passar också utmärkt att hälla upp i termos och ta med utflykten. En stor bonus är att den även är superbillig och kan göras på ingredienser som du kanske redan har i ditt skafferi!

Ingredienser

 • 1 stor gul lök, hackad
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 msk olivolja
 • 2 dl röda linser
 • 5 dl vatten
 • 2 grönsaksbuljongtärningar
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1/2 tsk chilipulver
 • salt och svartpeppar efter smak
 • saften från en halv citron
 • färsk koriander eller persilja för garnering (valfritt)

Gör så här

Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i 2-3 minuter tills de mjuknat.

Tillsätt linser, vatten, buljongtärningar och kryddor. Rör om och låt koka upp.

Sänk värmen och låt soppan småputtra i 15-20 minuter tills linserna är mjuka och soppan har tjocknat något.

Rör i citronsaften och smaka av med salt och peppar.

Servera soppan varm, gärna med färsk koriander eller persilja på toppen.

Tips: Du kan också lägga till andra grönsaker som morot, sötpotatis eller spenat för att öka näringsvärdet på soppan.

Snabb, enkel vardagsmat i stor volym

Laga stora satser av linser på en gång och frys sedan in dem i mindre portioner. Detta sparar tid och gör det enklare att laga hälsosamma måltider snabbt, eftersom du kan ta ut en portion linser från frysen och använda dem som en bas för soppor, grytor, eller sallader. 

För att frysa in linser: låt dem svalna helt och frys sedan in dem i tätt förslutna behållare eller påsar. När du vill använda dem, tina dem i kylskåpet över natten eller i mikrovågsugnen.

Ett annat lifehack är att alltid ha ingredienser som linser av olika slag i ditt skafferi för att kunna trolla fram en middag utan att varken behöva åka och handla eller planera din middag. Här finns fler recept på snabb vardagsmat som du kan göra när du fyllt ditt skafferi med basvaror.

Linser – den snabba räddningen för en god middag

När det kommer till snabba och enkla middagsräddare, finns det få saker som är så pålitliga som linser. Dessa små, näringsrika livsmedel är perfekta för att skapa snabba och läckra måltider på nolltid.

Linser är en mångsidig ingrediens som kan användas i allt från soppor och grytor till sallader och pastarätter. De är också fullpackade med näringsämnen som protein, fiber, järn och vitaminer. Och som om det inte vore nog, så är de dessutom billiga och har en lång hållbarhetstid. För att kroppen ska ta upp järn på bästa sätt kan man komplettera med till exempel apelsinklyftor, som innehåller C-vitamin. Att äta eller dricka mejeriprodukter till din järnrika kost hämmar däremot upptagningen av järn i kroppen

Att ha linser i skafferiet är alltså ett måste för alla som vill ha en snabb och enkel räddning för en god middag. Och med så många olika varianter att välja mellan, så är det aldrig tråkigt att experimentera och prova nya recept. Så nästa gång du behöver en snabb middag, tänk på linserna i skafferiet – de kommer att rädda din kväll!

Lämna en kommentar