Hälsosam livsstil utan förbud: skapa hälsosamma vanor och gör medvetna val

Att hitta en hälsosam livsstil kan vara en utmaning för många. Ofta är det lätt att fastna i en cykel av dåliga vanor och snabbmat, men att ändra livsstil och upprätthålla hälsosamma vanor kan vara enklare än vad många tror. I denna artikel delar kostcoach Johanna Hjertberg med sig av sin kunskap och syn på hur man kan hitta en hälsosam livsstil genom att skapa hälsosamma vanor och göra medvetna val, utan förbud.

Att börja promenera en stund varje dag är ett sätt att komma igång med en ny hälsosam vana.

Skapa hälsosamma vanor

Att skapa hälsosamma vanor är en viktig del av att leva en hälsosam livsstil. Men det kan vara svårt att bryta gamla vanor och skapa nya. Det är dock inte omöjligt, och det kräver bara lite tålamod och vilja. När du bestämmer dig för att göra en förändring, börja med små steg. Till exempel kan du börja med att ta en promenad varje dag eller byta ut dina snacks mot hälsosammare alternativ. Försök att göra dessa små förändringar till en rutin och upprepa dem varje dag.

En annan viktig sak att tänka på när du skapar hälsosamma vanor är att fokusera på vad du vill uppnå istället för vad du inte vill göra. Om du fokuserar på vad du inte får göra eller äta, blir det lättare att känna sig begränsad och missnöjd. Men om du istället fokuserar på vad du vill uppnå, som att känna dig friskare och mer energisk, blir det lättare att motivera dig själv och hålla fast vid dina nya vanor.

Göra medvetna val

Att göra medvetna val är också en viktig del av att leva en hälsosam livsstil. Ofta handlar det om att välja de hälsosamma alternativen istället för de mindre hälsosamma. Men det handlar också om att vara medveten om vad du äter och hur det påverkar din kropp.

När du väljer vad du ska äta, försök att välja mat som är näringsrik och full av vitaminer och mineraler. Undvik processad mat och sötsaker så mycket som möjligt. Försök också att äta en mångsidig kost som inkluderar frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, protein och hälsosamma fetter.

Ett annat sätt att göra medvetna val är att vara uppmärksam på portionsstorlekar. Ibland kan det vara svårt att veta hur mycket du borde äta, men en bra tumregel är att äta tills du känner dig mätt, men inte överfull. Att äta för mycket kan leda till viktökning och hälsoproblem.

Hälsa är individuellt

Att välja hälsa bör inte vara en kamp. Jag tycker att det ska vara lätt och tillgängligt för alla. Vill du har hjälp och stöd med att hitta en hälsosam livsstil som passar dig kan du läsa mer om mig och min coaching på www.johannahjertberg.se. Det finns många saker du kan göra för att göra det enklare att välja hälsa, här kommer några punkter som kommer att hjälpa dig en bit på vägen:

  • Planera dina måltider – Genom att planera dina måltider i förväg kan du undvika ohälsosam snabbmat och andra mindre hälsosamma alternativ. 
  • Lär dig göra egna varianter av snabbmat – Matlagning behöver inte ta lång tid. Här bjuder jag på ett av mina favoritrecept (lunchmatlagning är inget jag brukar lägga ner så mycket tid på).
  • Ha alltid hälsosamma snacks tillgängliga – Ha till exempel morötter, äpple eller nötter nära till hands när du är hungrig.
  • Undvik frestelser – Försök att undvika platser där det finns frestelser som kan störa dina hälsosamma vanor. Till exempel, undvik snabbmatställen om du vet att det är svårt för dig att motstå.
  • Hitta en träningsrutin som passar dig – Det är viktigt att hitta en träningsrutin som fungerar för dig. Det kan vara allt från en daglig promenad till en löprunda eller ett träningspass på gymmet.
  • Var positiv och motiverad – Att hålla sig motiverad och positiv är viktigt för att lyckas med att upprätthålla en hälsosam livsstil. Fokusera på dina framsteg och vad du har uppnått istället för att slå dig själv när det inte går som du vill.

Att leva en hälsosam livsstil handlar inte om att förbjuda något eller att göra stora förändringar över en natt. Det handlar om att skapa hälsosamma vanor och göra medvetna val som fungerar för dig. Genom att följa dessa enkla tips kan du enkelt välja hälsa och upprätthålla en hälsosam livsstil.

Lämna en kommentar