Tips från kostcoachen: en näringsrik och smakfull lunch gjord på nolltid

Detta enkla men smakfulla recept på denna avokadosallad med vitost och koriander är framtaget av kostcoachen Johanna Hjertberg. Den är näringsrik och innehåller många bra källor till både protein, fiber och hälsosamma fetter. Längre ner hittar du även  hälsofördelarna om några av ingredienserna i receptet.

Avokadosallad med vitost och koriander

Ingredienser:

1 stor avokado, skalad och urkärnad

1 större tomat, hackad i bitar

1/2 rödlök, fint hackad

50g vitost, smulad

1 msk hackad koriander

1 dl havreris, kokt

2 msk creme fraiche

Gör så här:

  • Börja med att koka havreriset enligt anvisningarna på förpackningen och ställ åt sidan för att svalna.
  • Skär avokadon i mindre bitar och lägg i en stor skål tillsammans med tomat och rödlök
  • Toppa med smulad vitost och hackad koriander.
  • Tillsätt det kokta havreriset och blanda försiktigt.
  • Slutligen, lägg i två matskedar creme fraiche och rör om försiktigt så att allt är blandat.
  • Servera din avokadosallad på en tallrik eller i en skål och njut av den hälsosamma och smakfulla rätten!

Denna avokadosallad är en mycket bra lunch- eller middagsrätt som ger dig en hälsosam dos av protein, fiber och hälsosamma fetter från avokadon och havreriset. Kombinationen av vitost, koriander och creme fraiche ger rätten en krämig och kryddig smak. 

Havreris är ett utmärkt val för en hälsosam kost. Havre är en kornsort som är rik på fiber, vilket gör det bra för matsmältningen och ger en längre mättnadskänsla. Det innehåller också protein, vitaminer och mineraler, såsom järn, zink och magnesium.

När du kombinerar havreris med färska grönsaker och proteinrika livsmedel, som vitost, skapar du en balanserad måltid som ger en bra näring till kroppen. Så nästa gång du letar efter en hälsosam och lättlagad rätt, överväga att använda havreris som en nyttig och mångsidig ingrediens i din matlagning!

Koriander är en aromatisk ört som har använts i matlagning och medicin i tusentals år. Det har en distinkt smak och doft som passar perfekt i en mängd olika rätter, från asiatiska rätter till salsa och guacamole.

Förutom att ge en extra smakdimension till dina rätter, så innehåller koriander också en mängd hälsofördelar. Koriander är rik på antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler. Det innehåller också essentiella näringsämnen såsom vitamin C, kalcium och järn.

Rödlöken innehåller näringsämnen såsom vitamin C, folsyra och antioxidanter som kan bidra till att stärka immunförsvaret och skydda kroppen mot sjukdomar. Rödlök är också rik på fiber. Dessutom är den en utmärkt källa till kalium och fosfor. Så, när du använder rödlök i dina rätter, inte bara att du lägger till en smakrik ingrediens, utan också dra nytta av dess hälsofördelar.

Vitost är en typ av ost som tillverkas av mjölk från djur som kor, får, getter eller bufflar. Den tillverkas genom att mjölken tillsätts en koagulerande substans som löser upp proteinerna och skapar en fast massa. Vitost kan sedan lagras och mogna i olika tider, vilket ger den en unik smak och konsistens.

I artikeln Hälsosam livsstil utan förbud – skapa hälsosamma vanor och gör medvetna val kan du läsa mer om kostcoachen Johanna. I artikel delar hon med sig av sin kunskap och syn på hur man kan hitta en hälsosam livsstil genom att skapa hälsosamma vanor och göra medvetna val, utan förbud.

Bon appétit!

Lämna en kommentar