Snabb kyckling med broccoli (med en twist)

Snabb kycklingrätt med broccoli och citronsås. Detta krämiga recept på kyckling med rostad broccoli och citronsås är en perfekt måltid för en stressig vardag. Med enkel tillagning och fantastiska smaker är det här receptet ett säkert kort för både vuxna och barn. Den syrliga citronsåsen ger en spännande twist till den saftiga kycklingen, medan den rostade broccolin ger en härlig krispighet till rätten. Bättre än så här kan det inte bli när du ska bjuda på en snabblagad vardagsrätt!

Ingredienser till snabba kycklingrätten:

 • 4 kycklingfiléer
 • 1 msk olivolja
 • 1 msk smör
 • Salt och peppar
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 citron, saft och skal
 • 1 dl grädde
 • 1 broccoli
 • 2 msk olivolja
 • Salt och peppar
 • 1/4 kopp rostade pinjenötter (valfritt)

Tillaga snabba receptet på kyckling så här:

 1. Sätt ugnen på 200 grader C. Skär broccolin i mindre buketter och placera dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Ringla över olivoljan och krydda med salt och peppar. Rosta broccolin i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den är mjuk och har fått fin färg.
 2. Medan broccolin rostar, börja på kycklingen. Hetta upp en stekpanna med olivoljan och smöret på medelhög värme. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar och stek dem i pannan tills de är genomstekta och har fått fin färg, ca 4-5 minuter på varje sida.
 3. Tillsätt vitlök och citronskal till stekpannan och stek i ytterligare 1-2 minuter. Tillsätt sedan citronsaften och grädden och rör om tills såsen blir jämn och krämig. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme i ytterligare 2-3 minuter.
 4. Servera kycklingfiléerna med citronsåsen över och rostad broccoli bredvid. Strö gärna över rostade pinjenötter för extra crunch och smak.

Lifehack: Maximera smakupplevelsen och minimera tillagningstiden

Här är några enkla tips som kommer att göra tillagningen av din krämiga kycklingrätt ännu smidigare och mer smakfull. Från smarta förberedelser till en extra twist på citronsåsen – här finns allt du behöver för en varierad och smakrik måltid.

Använd färdig kyckling

Använd färdigkokt eller grillad kyckling istället för att steka kycklingfiléer. Detta minskar tillagningstiden avsevärt och du kan enkelt tillsätta den i citronsåsen för att värma upp den. Och passa på att laga stor mängd kyckling när du ändå håller på, det tar inte längre tid bara för att det är mer. Fler snabba recept med kyckling hittar du här.

Krispigt stekt

Istället för att rosta broccolin i ugnen kan du använda en stor stekpanna eller wok för att snabbt steka den på hög värme. Detta tar bara några minuter och ger en härligt krispig textur till broccolin.

Experimentera med kryddor

Om du vill göra rätten ännu mer annorlunda kan du experimentera med olika kryddningar. Tillsätt till exempel en tesked av torkad timjan eller oregano till citronsåsen för att ge den extra smak.

Addera sälta och syrlighet

För en extra kick av syrlighet kan du tillsätta några matskedar kapris till citronsåsen. Detta ger en salt, syrlig smak som passar perfekt med kycklingen och broccolin.

Disktricket

Slutligen, om du vill spara tid och minska diskningen kan du använda samma stekpanna för att först steka kycklingen och sedan tillsätta citronsåsen direkt i stekpannan. Detta ger en extra dimension av smak till såsen och minskar diskningen avsevärt.

Snabb kycklingrätt med magi

Till alla icke-matlagningsfantaster där ute, men som ändå uppskattar god mat! Nu är det dags att laga något riktigt gott (med så liten insats som möjligt) – en krämig kycklingrätt med citronsås och rostad broccoli. Det tar bara några minuter att steka kycklingen och tillsätta den krämiga citronsåsen, och under tiden kan du poppa broccolin i ugnen och förbereda dig på en god men enkel middag.

Och vem har sagt att hälsosam mat måste vara tråkig? Rostad broccoli är inte bara superenkel att tillaga, det är också en fantastisk källa till fiber, C-vitamin och andra näringsämnen som håller dig pigg och alert hela dagen. Och med den härliga krispiga textur som rostning ger blir det till och med svårt att tro att det är nyttigt!

Men här kommer den verkliga hemligheten bakom den här rätten – citronsåsen! Först av allt, vem älskar inte citron? Dess syrliga smak och uppfriskande doft kan göra vilken måltid som helst mer intressant. Men när du kombinerar den med grädde och vitlök skapar du en sås som är magisk! Det är helt enkelt den perfekta balansen mellan syrligt, krämigt och riktigt smakfullt.

Lycka till i köket!

Lämna en kommentar