Recept på hälsosamma snabba sallader – 5 lätta och goda alternativ

5 snabba och hälsosamma recept bjuds det på idag. Sallader är ett utmärkt sätt att få i sig massor av näring på kort tid. Och det finns så många olika sätt att variera dem så att de alltid känns fräscha och spännande. Kanske extra aktuellt just nu efter allt gott påsken bjöd på?

1. Rostad kikärtssallad

  • 200 g kikärtor på burk
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 dl babyspenat
  • 1/2 avokado, skivad
  • 50 g fetaost, smulad

Så här gör du rostad kikärtssallad

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll av kikärtorna och skölj dem. Torka dem sedan med hushållspapper.
  3. Blanda kikärtorna med olivolja, spiskummin, paprikapulver och chiliflakes i en skål.
  4. Sprid ut kikärtorna på en plåt och rosta i ugnen i ca 15-20 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga.
  5. Lägg babyspenaten på en tallrik och toppa med kikärtorna, avokadon och fetaosten

2. Avokadosallad med vitost och koriander

Denna avokadosallad är en mycket bra lunch- eller middagsrätt som ger dig en hälsosam dos av protein, fiber och hälsosamma fetter från avokadon och havreriset. Receptet kommer från kostcoachen Johanna Hjertbert. Hela receptet hittar du här.

3. Snabb tonfisksallad med oliver

  • 2 burkar tonfisk i vatten, dränerade (á 185 g)
  • 5 dl blandade gröna blad (t.ex. ruccola eller spenat)
  • 1/2 röd lök, tunt skivad
  • 1/2 röd paprika, tärnad
  • 1/2 gurka, tärnad
  • 1/2 dl kalamataoliver, urkärnade
  • Dressing: 2 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 1 tsk honung, salt och peppar efter smak

Så här gör du snabb tonfisksallad med oliver

  1. Placera de blandade gröna bladen i en stor skål och lägg till tonfisk, skivad röd lök, tärnad röd paprika, tärnad gurka och urkärnade kalamataoliver.
  2. För att göra dressingen, blanda olivolja, vitvinsvinäger, dijonsenap, honung, salt och peppar i en liten skål.
  3. Häll dressingen över salladen och blanda försiktigt.
  4. Servera och njut av en läcker och hälsosam sallad

4. Asiatiskt laxsallad på bara några minuter!

Denna salladen är laddad med hälsosam lax, krispiga grönsaker och en utsökt dressing med en spännande asiatisk smak. Det är verkligen en fräsch måltid, speciellt nu efter allt gott som påsken bjöd på. Receptet på Asiatiskt laxsallad på bara några minuter hittar du här.

Kanske har du lax över som du kan använda i denna rätt? Det bästa av allt är att den är så lättlagad att det bara tar några minuter att förbereda, vilket är en riktig räddning för de av oss som har ont om tid eller energi. Med detta snabba och hälsosamma recept får du en smakupplevelse från Asien, rakt in i ditt eget kök.

5. Räksallad med mango och koriander

  • 300 g räkor (skalade och rensade)
  • 1 stor mango (skalad och skuren i små bitar)
  • 1 rödlök (skivad)
  • 1 röd paprika (skivad)
  • 1 stor salladshuvud (strimlad)
  • 1 kruka färsk koriander (hackad)
  • Saft från 1 lime
  • 3 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar efter smak

Så här gör du räksallad med mango och koriander

För att tillaga salladen, börja med att blanda salladen, räkorna, mangon, rödlöken och paprikan i en stor salladsskål. Tillsätt den hackade koriandern och blanda försiktigt.

I en liten skål, blanda saften från lime, olivoljan, salt och svartpeppar. Häll dressingen över salladen och blanda försiktigt så att allt blandas väl.

Servera omedelbart och njut av den fräscha smaken av räksallad med mango och koriander!

Mango är både söt och syrlig och passar därför bra i mat, framförallt i sallader

Här finns fler recept på mango och en video hur du skalar mangon på bästa sätt.

Snabba hälsosamma recept för en hektisk vardag

Att äta hälsosamt behöver inte vara tråkigt eller tidskrävande. Sallader är ett utmärkt sätt att få i sig massor av näring på kort tid. Och det finns så många olika sätt att variera dem så att de alltid känns fräscha och spännande.

En viktig sak att tänka på när du gör sallader är att använda färska och högkvalitativa ingredienser. Satsa på att välja grönsaker och proteinkällor som du verkligen gillar, så blir det lättare att hålla sig motiverad att äta hälsosamt.

Ett annat tips är att förbereda salladsingredienserna i förväg. Skär upp grönsaker och förvara dem i lufttäta behållare i kylskåpet, så är det lätt att snabbt slänga ihop en sallad när du har ont om tid. Och om du vill ha mer protein i din sallad kan du alltid lägga till tonfisk på burk, kikärtor eller annan protein som du föredrar.

Och det finns verkligen ingen gräns för hur man kan variera sallader. Genom att experimentera med olika ingredienser, dressingar och tillbehör kan du skapa en sallad som passar din personliga smak perfekt.

 

Lämna en kommentar